Vyrábíme digitální komunitu věřících

V rámci Zpěvníku pro scholy jsme získali zajímavou zkušenost. Šikovní věřící lidé, ochotní sloužit, existují. A je jich docela hodně. Jen jsou rozesetí po svých farnostech, městech a vesnicích.

Dvakrát to platí o věřících ajťácích a dalších digitálních talentech, ochotných pustit se do služby a zanechávat za sebou ovoce Ducha. Takových je spousta, ale málokdy o sobě ví, nebo spíš každý zná skupinku pár kolegů.

Jděte do celého světa a vyvíjejte aplikace

S týmem projektu ProScholy.cz spouštíme Glow Space, digitální most nejen mezi věřícími ajťáky, ale mezi všemi, kdo na pracují na skvělých digitálních projektech pro věřící. Pochopitelně jsme se dost inspirovali projektem Česko.digital, který se snaží o totéž ve vztahu ke státní sféře a chce vylepšovat stát pomocí digitálních technologií.

Glow Space

Glow Space se bude snažit spojovat lidi, evidovat projekty v církvi a pomáhat tak její snaze o evangelizaci, pastoraci, ale i správu farností (viz nový systém Agenda farnosti, který přesouvá celou agendu správy diecézní farnosti do šikovné webové a mobilní aplikace a má ambice stát se standardem na státní církevní úrovni).

Komunitní centra GS HUB

Digitální spolupráce a komunikace je fajn, ale osobní setkání je nenahraditelné. Stejně tak káva. Proto chceme spustit komunitní centra v různých pro naše členy zajímavých místech v ČR a nabídnout jim příjemný prostor pro jejich službu, práci, modlitbu. Bude to tak tak trochu odměna za službu – která je často ve formě dobrovolnictví.

První takové centrum chystáme v Olomouci kousek od katedrály. Je tu optický internet,

Je GS pro mě?

Pokud jste dočetli až sem, pravděpodobně ano. Abyste se přidali do GS, nemusíte umět programovat – komunita je tu pro všechny, kdo chtějí sloužit církvi v rámci nějakého chytrého digi projektu nebo je jen zajímají digitální odvětví – web, mobilní appky, elektro, Raspberry, zvuk, video.

Je to nezávazné, přidejte se do našeho Discordu na glowspace.cz. Můžete jen tiše pozorovat, nebo se zapojit do diskuze.

Pokud už na nějakém projektu pracujete, můžete si taky poprosit o přístup do našeho Olomouckého centra GS Hub, dáme vám čip a můžete ho bezplatně využívat.

Třeba v ProScholy.cz máme spoustu děcek, kt. neprogramují, ani se nikterak jinak nevěnují digitálních a informačních technologií, ale starají se o např. obsah zpěvníku a našich webů, tito lidé rozhodně patří do GS.

V GS máme taky třeba kluky z projektu MojeDio.cz, kteří se prezentují jako agnostici, kteří s křesťanstvím nějakým způsobem souzní, mají blízko k věřícím a chtějí jim pomáhat. 🙂 A to je super, appka bude něco jako Mobilní Rozhlas – jenom ne směrem k obci a úřadem, ale s mým knězem a farností!

Rádi vás uvidíme na našem Discordu!

One thought on “Vyrábíme digitální komunitu věřících

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *