Živé přenosy odkudkoli snadno a rychle

Když byla spuštěna mimořádná opatření v souvislosti s koronavirovou nákazou a limitní počet lidí se skrouhnul ze 100 lidí na společenských akcích na téměř striktní zákaz vycházení, volal mi O. Vojtěch Koukal z Komunity Blahoslavenství, že by rád udělal co nejdříve živé vysílání mší a další liturgie z komunitní kaple.

Po několika dnech se nám to povedlo rozjet vpodstatě na 100 % a už několik dní streamujeme pravidelně mše na YouTube.

Pokud nechcete – jako já a můj parťák Matěj – strávit několik dní rešerší, jak to ideálně zařídit, můžete to urychlit a zkusit náš jednoduchý postup.

POZNÁMKA: Tento příspěvek popisuje nastavení a jednoduchou instalaci YouTube live pro přenosy z jedné kamery přímo z webového rozhraní. Pokud vás zajímá naše instalace pro větší množství webkamer s živým střihem, podívejte se na OBS studio.

Platforma vysílání – YouTube

Jako platformu, na které diváci přenosy uvidí, jsme zvolili YouTube Live, protože YouTube umí obsluhovat velké procento lidí. Komunita Blahoslavenství už měla YouTube kanál a na něm větší množství odběratelů, kterým přijde upozornění (email/notifikace), když se přenos naplánuje.

Oficiální nápověda pro stream na YouTube: zde

Nastavení YouTube kanálu

Jako první krok je potřeba vytvořit YT kanál. Návod zde.

Pokud už kanál na YouTube máte, stačí se prokliknout v horní liště na ikonku přidání videa a v nabídce kliknout na vysílat:

Pokud máte nový účet objeví se okno pro jeho ověření:

Ověřit lze SMSkou nebo si můžete nechat zavolat (automatická hlasová zpráva).
Obojí mám otestované, SMS mi přijde 100% jednodušší a praktičtější.

Po ověření účtu (přes mobil) se objeví obrazovka studia, mělo by vám to říct, že vysílat lze až po 24 hodinách. Někteří uživatelé na internetu hlásí, že jim to zabralo i přes 30 hodin, nám se stream aktivoval hned druhý den. Toto omezení je implementované z bezpečnostních důvodů a je třeba s ním počítat.

Takto vypadá blokovaná obrazovka, teď už jen počkat…

Až se účet aktivuje pro živé vysílání, uvidíte tuto obrazovku:

Nahoře je jednoduché menu, které nám nabízí dvě možnosti vysílání (webová kamera/stream), a přehled videí (správa).

Možnosti vysílání na YouTube

Možnosti jak vysílat jsou dvě, jednodušší a složitější. Složitější variana umožňuje přenos z více kamer, což působí víc „jako v televizi“.

Přenos pomocí webkamery (1 kamera)

Pokud si vystačíte s jedním záběrem (s jednou kamerou), bude vám stačit stačí k ná notebook/PC s přihlášeným YT kanálem. Jak název v horním menu napovídá, ke streamu stačí mít připojenou webkameru.

Pravdou je, že s jednou kamerkou se dá vystačit (a viděl jsem, že na stream existuje i appka pro iOS a Android), takže lze vesele vysílat bez nutnosti nákupu dodatečné techniky.

Náš výsledek s jednou kamerkou (z notebooku Acer Swift 3) vypadal takto:

Přenos z jedné kamery napoprvé vypadal cca takto (nutno odmyslet si logo v rohu).

Vysílání na YT se střihem z více kamer (přes OBS studio)

Ze začátku jsem si říkal, že stream z jedné webkamerky z otočeného notebooku nám bude bohatě stačit. Nakonec jsme to trochu upgradovali (šlo nám o to, aby se střídaly záběry z různých úhlů, napojení zvuku z mixu, titulky přes obraz, logo).

Nakonec jsme dosáhli set-upu s několika kamerami a připojeným mixem, vše ovládané z softwarové střižny OBS studio.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *